Luonnontuotteet- kehittämishanke


Hankkeen julkinen tiivistelmä (tavoitteet, toimenpiteet, tulokset):

Luonnosta saatavaa hyvinvointia halutaan tuoda nuorten elämään perinteisemmin keinoin, hanke on tarkoitettu 9-28-vuotiaille. Erityisinä teemoina korostetaan luonnosta saatavaa ravintoa, lähiruokaa, kalastusta ja metsänhoitoa. Luonnontuotealan (villiyrtit, metsämarjat ja sienet) kehittäminen keruuseen, tuotteiden käsittelyyn ja jatkojalostukseen sekä metsänistutus- ja taimikonhoito koulutukset nuorille. Opetetaan kalastuksen eri menetelmiä nuorille mm. verkkokalastus, katiskakalastus, nuottaus, virvelöinti, kalastusvälineiden tekoa sekä järvikalojen jatkojalostusta (mm. särkien, ahvenien ja muikkujen purkitus). Hankkeen koulutuksissa eri sukupolvet opettavat kohderyhmälle erilaisia:

• kalastusmenetelmiä

• kalastusvälineiden tekoa

• kalastuksen jatkojalostusta 

• luonnontuotteiden keruuta,

• luonnontuotteiden käsittelyä 

• luonnontuotteiden jatkojalostusta (esim. marjajauhot) 

• metsänhoitoa. 


Hankkeessa työllistetään nuoria työpalvelun kautta tai he voivat toimia yrittäjinä. Hankkeessa työllistetään kuusi 14-28 -vuotiasta nuorta digitaalisten materiaalien tuottamiseen mm. opetusvideot. Toteutetaan kaikille nuorille avoimia työelämäkoulutuksia 7 kpl (metsänistutus ja työturvallisuus, taimikonhoito ja työturvallisuus, villiyrttien keruu ja jatkojalostus, sienineuvonta ja marjojen jatkojalostus sekä työelämävalmennus, jolloin ehkäistään nuorten syrjäytymistä, ilman kesätöitä jääneiden nuorten ohjausta ja työllistymistä sekä kannustetaan kokeilemaan yrittäjyyttä. Nuorille järjestetään työelämävalmennus koulutus työpalveluun tuleville nuorille, yrityskurssi ja yritysjatkokurssi (sis. markkinointi ja tuotteistaminen) yrittämisestä kiinnostuneille.


Hankkeessa järjestetään kaikille avoimia työelämäkoulutuksia:

  • metsänhoito ja työturvallisuus
  • taimikonhoito ja työturvallisuus
  • kalastuksen menetelmät ja jatkojalostus
  • sienipoimijakoulutus
  • marjojen poiminta ja jatkojalostus
  • villiyrttien keruu ja jatkojalostus
  • työelämävalmennus
  • 4H- yrityskoulutus

KURSSIEN AJANKOHDAT

  • 21.2. Katiskakalastus
  • 13.3. Muikun nuottaus
  • 2.4. Kalan fileeraus
  • 6.4. & 13.4. 4H-yrityskoulutus
  • 26.4. Hygieniapassi (jäsen 40€/ ei jäsen 60€ )
  • 21.5. Taimikonhoitokurssi perheille 
  • 9.6. Villiyrttikurssi klo 12.00-16.00
  • 10.6. Villiyrttien jatkojalostus klo 12-17
  • 19.9. Sienipoimijakoulutus klo 16
  • 16.11. klo 17. Retki Mahla Forestille, Kangasniementie 705
  • 26.11. Marjasaippuakurssi klo 10-14 Meriluodon kotitalousluokka, jokainen voi tehdäkasi saippuaa, tuo marjasosetta  yhteensä 2dl
  • 8.12. klo 16.30 Yritysjatkokoulutus, Yritystalo, Myllykatu 12 
  • 9.2.23 Retki Pro Nemus Keskukseen, Äanekoski
  • 15.3.-28.4. Työelämän pelisäännöt koulutus, Pieksämäki
  • 19.4. ja 24.4.23 klo 16.30-19.00 Yrityskoulutus, Yritystalo, Myllykatu 12
  • Syksyn sato leivonnassa ja ruuanlaitossa 14.11.23 klo 16.30-19.30 Meriluodon kotitalousluokka, ilmoittaudu 6.11.223 mennessä.
  • 24.11.23 klo 17.00-19.30, 25.11.23 klo 10.00-11.30 Jouluinen marmeladikurssi, Meriluodon kotitalousluokka, ilmoittaudu  16.11.23 mennessä.
  • Yritysjatkokurssi 13.12.2023 klo 17.00-19.30

Ilmoittaudu nyt osoitteessa: https://pieksamaenseutu.4h.fi/koulutus/ilmoittautumislomake/