Tilaa nuori töihin

Tilaa nuori töihin 4H-yhdistyksen kautta ja helpota arkeasi. Samalla tarjoat nuorelle mahdollisuuden ensimmäiseen työkokemukseen. Muistatko, mikä oli sinun ensimmäinen työkokemuksesi?

Siivositko mummolla? Kopioitko toimistolla tai leikkasitko naapurin nurmikon? Palkkaamasi nuori voi tulla kopioimaan toimistollesi, arkistoimaan ja järjestämään papereita, leikkaamaan nurmikkosi, ulkoiluttamaan koiraasi tai leikkimään lapsiesi kanssa. Millaisen ensimmäisen työkokemuksen sinä voisit tarjota nuorelle? Miten voisit tukea nuoren polkua työelämään?

4H-nuoret ovat saaneet tietoa ja taitoja työelämään 4H:n järjestämillä käytännönläheisillä 4H-työelämäkursseilla. Monella nuorella on pohjalla myös Ajokortti työelämään -kurssi, jossa he ovat saaneet perustiedot työnhausta ja työelämän pelisäännöistä.

4H-työelämäkursseilla yli 13-vuotias nuori tutustuu kerhonohjaamiseen, lastenhoitoon, koirien hoitoon sekä koti-, piha- ja metsätöihin.

Saat nuoren avuksesi ottamalla yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen. Yhdistyksen tiedot löydät yhteystiedot-sivulta.

Tutustu myös alla oleviin työllistämisvinkkeihin.

Näin voit auttaa:

1. Jäljitä piilevä työ

Onko sinulla töitä, joita et itse ehdi tehdä tai kaipaat kumppania tekemään kanssasi? Klapit pinoamatta? Nurmikko leikkaamatta? Koira ulkoiluttamatta? Tai työskenteletkö yrityksessä, jossa iso postitusurakka odottaa tekijäänsä? Nuoren voi tilata töihin yksityinen henkilö, yritys, kunta tai muu yhteisö.

2. Ota yhteys 4H-yhdistykseen

Ota yhteys lähimpään 4H-yhdistykseesi. Kysy, minkälaista apua paikkakuntasi yhdistys tarjoaa. Yhdistyksillä on erilaisiin työtehtäviin koulutettuja nuoria. Myös hinnat voit tarkistaa yhdistyksen kotisivuilta. 

3. Ota nuori vastaan ja auta alkuun

4H-nuoret eivät ole ammattilaisia, joilla on vuosien kokemus. Ota nuori vastaan, kun hän tulee tekemään työtä. Auta hänet alkuun ja muista, että meillä kaikilla on yhteinen vastuu siitä, että nuoren ensimmäiset työkokemukset ovat onnistuneita ja antoisia. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Tukena nuorella ja sinulla on oman 4H-yhdistyksen väki.

4. Rentoudu hyvällä mielellä hyvästä työstä

4H-yhdistys on nuoren työnantaja, sinä työntilaaja. 4H-yhdistys laskuttaa sinua ja maksaa työntekijän lakisääteiset maksut ja palkan. Tiesitkö, että kotonasi tapahtuvat koti- ja puutarhatyöt sekä lastenhoito ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä: www.vero.fi

Ja sitten, ota hyvä asento ja ole tyytyväinen itseesi. Sinä teit jotakin arvokasta nuorten hyväksi. Kun jokin tekemätön työ tulevaisuudessa vaeltelee kotikulmilla etsimässä tekijäänsä, muista 4H.

Joka vuosi noin 50 000 nuorta päättää peruskoulun. Tuolloin vastuun ottaminen omasta elämästä tulee ajankohtaiseksi ja lyhytkin työkokemus on tässä vaiheessa erityisen tärkeä.

Pieksämäen seudun yhdistys on mukana tänä vuonna 9-töihin -toiminnassa, pyrimme auttamaan ysiluokan päättäviä saamaan vähintään 2 viikon ajan kesätöitä palkkatöissä tai pesustamalla oman 4H-yrityksen kesällä 2023.

Tarjoan nuorelle ysiluokan päättävälle nuorelle kesätöitä:

Työpaikka

Palkattavien nuorten määrä
Miten pitkäksi aikaa haluatte palkata nuoren?
Milloin kesätyöntekijälle on tarvetta