Meillä ja Maailmalla

Isäntä-perheeksiMiltä kuulostaa parin viikon kansainvälinen meininki tavallisen arjen tiimellyksessä? Ruoan laittoa ja lautapelejä englanniksi? Yes please!

Isäntäperheenä toimiminen on mukava ja mutkaton, koko perheen yhteinen juttu tutustua muiden maiden kulttuureihin. Se on myös upea mahdollisuus päästä treenaamaan kielitaitoa Suomessa!

Suomeen tulevat vaihtarit ovat sosiaalisia, rohkeita ja iloisia tyyppejä, jotka odottavat vierailultaan tavallista, suomalaista arkea. Useimmiten parhaiksi muistoiksi vaihtarit kertovatkin perheen yhteiset hetket, kuten kokkailun ja retket luontoon. Myös suomalainen sauna on monelle ulkomaalalaiselle ikimuistoinen elämys.

Perhe elää tuikitavallista arkea vaihtarin vierailun ajan, joten mitään erityisjärjestelyitä ei tarvita. Tärkeintä on, että perheenne on kiinnostunut vieraista kulttuureista ja osaa jonkin verran puhua englantia.

Eroaminen vierailun päättyessä oli kova paikka. Kyyneleet valuivat puolin ja toisin…

Miten ja milloin?

Vaihtarit asuvat Suomessa oleskelunsa aikana yleensä muutamassa eri isäntäperheessä noin kahden viikon jaksoissa kesäkuukausina. Tänä aikana esittelette vaihtarille suomalaista kulttuuria juuri teille sopivalla tavalla. Olisiko se vaikkapa mökkireissu, mansikan poimintaa tai kortin peluuta auringon alla? Vaihtarille ihan tavallisetkin asiat ovat uutta ja eksoottista!

Tämä uskomattoman helppo ja kiva tapa tutustua vieraisiin kulttuureihin rikastuttaa perheenne arkea tavalla, jota ette unohda koskaan. Kuin huomaamatta myös englannin kieli soljuu paremmin kuin koskaan aikaisemmin!

Lisätietoja: Johanna Pölkki, johanna.polkki(at)4h.fi, 

Sähköinen hakulomake:

Vaihdossa Skotlannissa

Se on aina ollut mun unelma. Niin sanoin kaikille, jotka kysyivät miksi lähdin vaihtoon. Myös niille, jotka ihmettelivät että lähdin 4H-vaihtoon vaikka en ole maalta kotoisin.

Olin kesällä 2018 IFYE-vaihdossa Skotlannissa kuusi viikkoa. Halusin vaihtoon englanninkieliseen maahan, jotta kielitaitoni paranisi. Paikan päällä kaikki kuitenkin kehuivat, kuinka hyvin puhuin englantia! Osa jopa sanoi että kielitaitoni ylitti heidän odotuksensa, se tuntui mahtavalta!

Kuusi viikkoa on yllättävän lyhyt aika. Kun murehdin koti-ikävää, mietin aina, kuinka lyhyt aika kuusi viikkoa minun elämässä on.

Kuusi viikkoa Skotlannissa oli mahtava kokemus. Näin kuinka erilaisia perheitä on olemassa, ja kuinka lämmöllä he kaikki ottivat minut vastaan. Parasta olikin viettää aikaa perheiden kanssa.

Perheiden kanssa ei koskaan ollut kahta samanlaista päivää. Skotlannissa yksi isäntäperhe voi olla hostina viikon tai vain muutaman yön. Minulla oli vaihtoni aikana yhteensä 10 hostperhettä.

Minua ei haitannut vaihtaa usein perhettä. Monet perheet halusivat näyttää minulle nähtävyyksiä, luontoa, lähellä olevia kaupunkeja tai vaikka naapurin hevoset. Niinpä en ollut paljon mukana maatilalla töissä, mutta pääsin näkemään vaikka mitä!

Suosittelen vaihtoa ihan jokaiselle, joka edes vähän miettii pitäisikö lähteä. Vaihto antoi rohkeutta puhua englantia. Sain reissusta uusia ystäviä ja paljon mahtavia kokemuksia.  Opin myös paljon skotlantilaista maatiloista ja maanviljelystä. Oli hienoa myös päästä mukaan perheen arkeen ja maatilan töihin. Kävin myös tervehtimässä Loch Nessin monsteria, vaikka se pysyttelikin piilossa.

Emma Maaranen, Pieksämäenseudun 4H-yhdistys